KİRAZ ve
VİŞNE
BAHÇESİNDE UYGULANAN KÜLTÜREL VE TEKNİK İŞLEMLER
Bahçe
Tesisi
Kapama kiraz
ve vişne bahçesi tesis ederken, özellikle kirazlarda iyi
bir dikim planlaması gerekmektedir. Vişnelerde döllenme
sorunu olmadığından tek çeşitle de bahçe tesis
edilebilir. Ancak ikinci bir çeşit verimi daha çok
arttırır. Kirazlar kendine kısır olduğundan ana
çeşitler, dölleyici çeşitten hiçbir zaman iki sıradan
fazla uzakta olmamalıdır. Bu ilkeyi dikkate alarak gerek
döllenme gerekse hasat ve pazarlama kolaylıkları için;
bahçeye erkenden geçe doğru olacak şekilde en az 4-5
çeşit, hatta en iyisi de 7-8 çeşit dikilmelidir.
Örneğin
aşağıdaki bir kiraz bahçesi düzeni çok uygundur.
Early
Burlate : X X
X X X X X X X X
Vista
: X X X X X X X X X X
Merton
Premier : X X X X
X X X X X X
Noir De
Guben : X X X X
X X X X X X
Van
: X
X X X X X X X X X
Bigarreav
Gavcher : X X X X X X
X X X X
Merton
Marvel : X X X X
X X X X X X
Lambert
veya 0900 Ziraat : X X X X X X X
X X X
Dikim
aralıklarını toprak durumu, anaç, sulama ve gübreleme
gibi koşullar belirler. Ancak genel olarak kullanılan
dikim aralıkları, yabani kiraz üzerine aşılı kirazlarda
8 x 8, 8 x 6 veya 7 x 7; idris üzerine aşılı kirazlarda
6 x 6, 5 x 6; Stockton Morello klon anacı üzerine aşılı
kirazlarda ise 3 x 4 m’ ye kadar düşmektedir. Vişne
çöğürü üzerine aşılı vişnelerde 4 x 4, 3 x 4 m
olmaktadır.
Sulama
Yıllık yağışın
600 mm ve üzerinde olduğu yerlerde kirazı 400 mm ve
üzerinde ise, vişneyi sulamaya gerek yoktur. Ancak bu
yağışların altında ki yerlerde ise yılda 2 – 3 kez
sulama yapılması vegetatif ve generatif gelişme
açısından yararlı olacaktır.
Gübreleme
Kiraz ve vişne
bahçelerinde özellikle ilk kuruluş devresinde dekara 2-3
ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi ve bunun 2 yılda
bir tekrarlanması ağaçların gelimesi açısından
yararlıdır. Dikimi izleyen ilk yıllarda, yani ağaçların
teşekkülü esnasında çok kuvvetli gübre verilmesi
sakıncalıdır. Çünkü kuvvetli vegatatif gelişme gösterir
ve meyve teşekkülü gecikir. Ancak verime yatmış
ağaçlarda durum farklı olup, bunlara her yıl yukarıda
belirtilen çiftlik gübresi dışında yapılacak toprak ve
yaprak analizleri doğrultusunda inorganik gübre
verilmelidir.
Budama
Kiraz ve
vişneler taçlarının gelişimi açısından farklılıklar
gösterir. Kiraz çeşitleri genellikle dikili büyüyen bir
taç oluştururken, vişne çeşitleri daha yayvan bir taç
şekli oluşturur. Bu nedenle kirazlar için piramit veya
modifiye lider (değişik doruk dallı) sistem
uygulanırken, vişneler genellikle modifiye lider (
değişik doruk dallı sistem şeklinde taçlandırılır.
Yaygın olarak uygulanan ise her ikisinden de modifiye
lider sistemdir. Modifiye lider sisteminde genel esaslar
elma ve armuttakinin aynısıdır. Ancak kirazlarda, çatal
dalların yarılmaya hassasiyeti nedeniyle kuvvetli çatı
dalların oluşturulmasına özel bir dikkat göstermek
gerekir.
Fidanlar,
tercihen 1.5-2 cm. çapında , 150-200cm. boyunda, bir
yaşlı ve kuvvetli olmalıdır. Bu fidanların tepeleri
90-107cm. den vurulur. Lider haricinde seçilen 4 yan
dalın ana gövde üzerinde birbirlerinden 30cm. aralıkta
ve ana gövde ile aralarındaki açının 45-60° olması
gerekir. Çatı teşekkül ettikten sonra, ağaçlar çiçeğe
yatıncaya kadar çok az budanmalıdır. Özellikle genç
kiraz ağaçlarında dalların yukarıya doğru gelişme
eğilimi vardır. Bu bakımdan yan dalların gelişmesine
özel bir dikkat göstermek gerekir. Kısaca gerek kiraz
gerekse vişne ömrü boyunca hafif budama ister.
HASTALIK VE ZARARLILAR
Kiraz ve
vişnenin yaygın olan önemli hastalık ve zararlıları
Monilya ( Mumya ) ve kiraz sineğidir.
- Monilya ( Mumya ) Hastalığı
Monilya (Munya)
kastalığı diğer sert çekirdeklilerde olduğu gibi kiraz
ve vişnenin de en önemli fungal hastalıklarından
biridir.
Belirtileri ve Biyolojisi: Hastalık; birinci
derecede sürgün ve çiçek yanıklığına, ikinci derecede
meyve çürüklüğüne neden olur. Kuruyan çiçekler meyve
oluşturmaz. Gruplar halinde sürgünde kalır. Fungus
miselleri çiçekten dala geçip orada da açık kanser
yaraları oluşturur ve dalları uçtan geriye doğru
kurutur. Çiçekler, sapları üzerinde kuvrılarak, o
noktada çıkan zamkla dala yapışırlar. Meyveler
genellikle olgunlaşmaya yakın zamanda enfekte olur ve
çürürler. Çürüyen meyveler bir süre sonra mumyalaşarak
dalda asılı kalırlar.
Fungus kışı
mumyalaşmış meyvelerde de hastalıklı, kanserli dallarda
geçirir. Bunlardan çıkan sporlar ilkbaharda tam
çiçeklerin açılma zamanında çiçekleri enfekte ederler.
Mücadelesi
Monilya ile
mücadelede kültürel önlemler ve kimyasal mücadele
uygulanır.
Kültürel Önlemler
Ağaçlarda bir
yıl önceden kalmış hastalıklı dal çiçek ve mumya
meyveler temizlenmelidir.
Kimyasal Mücadele
İlk ilaçlama
çiçekler tek tük açtığı zaman başlar. İkinci ilaçlama
ise çiçeklerin tümü açtığında yapılır. Monilyaya karşı
etkili maddesi, formülasyonu ve kullanma oranı aşağıda
belirtilen ilaçlardan birisi ile kimyasal mücadele
uygulanır.
Etkili
Maddenin . Adı ve %’si |
Formülasyonu |
100 lt.
Suya Preparat (gr) |
Captan
50 |
WP. |
300 |
Thiran
80 |
WP. |
200 |
Dodine
65 |
WP. |
100 |
Benomyl 50 |
WP. |
60 |
Carbendazim 50 |
WP. |
75 |
Vinclozolin 50 |
WP. |
100 |
Thiophanatemethyl 70 |
WP. |
60 |
- Kiraz
Sineği
Konukçuları
kiraz ve vişne, ara konukçusu hanımeli ( Lomicera )
türleri olan; kiraz sineğinin ergini 4-5mm. Boyunda,
thorak (göğüs) siyah renkte, kanatlar şeffaf, 4 adet
mavimsi- siyah bant bulunur. Yumurtaları ince, uzun,
beyaz renkte, larvalar bacaksız tipte ve krem beyazı
renginde, pupası fıçı pupa tipindedir.
Zarar Şekli ve Yaşayışı
Kiraz Sineği
larvaları, meyvelerin etli kısmında beslenerek
meyvelerin dökülmesine sebep olur. Kurtlu meyveler
dökülür. Dökülmese dahi Pazar değeri düşük olur.
Kiraz Sineği;
kışı pupa evresinde, toprak içinde, diyapoz durumunda
geçirir. Ertesi yıl ilkbaharda çıkan erginler
çiftleştikten sonra dişiler, meyvelerin ben düşme
döneminde yumurta koyma borularıyla meyveleri delerek
yumurta bırakırlar. Dişiler yumurta bırakırken seks
feromunu salgıladıklarından bu meyveler üzerine gelen
erkekler bir süre burada kalırlar. Bu da meyvelere
ikinci kez yumurta bırakılmasını önlemekte ve böylece
bir meyvede bir larva gelişmektedir.
Bir dişi
40-100 yumurta bırakmaktadır. Yumurtadan çıkan larvalar
meyvenin etli kısmında beslenip olgun hale geldikten
sonra, meyveyi terk ederler ve toprağın 2-5 cm.
derinliğinde pupa olurlar. Toprak içindeki pupalar
ertesi yıla kadar burada diyapoz durumunda kalırlar.
Böylece kiraz sineği yılda bir döl vermiş olur.
Mücadelesi
Kiraz Sineği
ile mücadelede kültürel önlemler kimyasal mücadele
uygulanır.
Kültürel Önlemler
Kurtlu
meyvelerin toplanarak derine gömülmesi, dayanıklı ve
erkenci çeşitlerin yetiştirilmesi, yabani kiraz, vişne
ve Lonicera (Hanımeli) türlerinin kiraz, vişne
bölgelerinde yetiştirilmemesi, sonbaharda toprak
işlemesi, kiraz sineği populasyonunu önemli ölçüde
azaltır.
Kimyasal Mücadele
Meyvelere ben
düştüğü devre ilaçlamaya başlamak için uygun bir
dönemdir. Bu gözlem en erkenci çeşide göre yapılmalıdır.
Bu uygun yöntem bahçelere sarı yapışkan vizüel tuzaklar
asarak ilk ergin çıkışına göre ilaçlama yapmaktır.
Hastalık tuzak
kontrolleri ile ikinci veya üçüncü bir ilaçlamaya gerek
olup olmadığı saptanmalıdır. Kiraz Sineğine karşı etkili
maddesi, formülasyonu ve kullanma oranı aşağıda
belirtilen ilaçlardan birisi ile kimyasal mücadele
uygulanır. Son ilaçlama ile hasat arasındaki minimum
süreye titizlikle uyulmalıdır.
Etkili
Maddenin . Adı ve %’si |
Formülasyonu |
100 lt.
Suya Preparat (gr) |
Son
ilaçlama ile Hasat Arasındaki Minumum Süre |
Bromophs 25/40 |
EC |
200cc
/ 125cc |
7 gün |
Malathion 20/25 |
EC/WP |
300cc
/ 250gr. |
7 gün |
Diazinon 20 |
EC |
200cc |
14 gün |
HASAT, TASNİF VE AMBALAJLAMA
Hasat
Kiraz ve
vişneler hasat olgunluğuna geldikleri zaman
toplanmalıdır. Bu ise, meyvenin normal irilik, rengini
ve çeşide özgü tad ve aromasını alması demektir. Şurası
çok iyi bilinmelidir ki, bu türlerde meyveler hasat
zamanına doğru iriliklerine büyük ölçüde artırmakta ve
böylece verim miktarı % 35-40 artmaktadır.
Ekonomik
düşünceden dolayı, bazı çok erken olgunlaşan çeşitler
istisna edilirse, kiraz ve vişneler genellikle bir
defada hasat edilirler ve yine genellikle el ile ve
sapları ile beraber toplanırlar. Toplama esnasında meyve
dalcıkları kırılmamalıdır. Toplanan meyveler 3-5 kg.lık
sepet veya kovalara konur ve ambalaj yerlerine böyle
gönderilir.
Tasnif
ve Ambalajlama
Özellikle
kirazlar pazara arz edilirken ekstra, I. sınıf ve II.
sınıf olmak üzere üç sınıfa ayrılırlar. Çapı 20 mm’ den
aşağı olmayan, şekil ve renk yönünden tamamen birbirine
benzeyen en üstün meyveler extra sınıfa girerler.
Yine iyi kaliteli olmakla birlikte şekil, renk ve
gelişme bakımından hafif özürlü çapı en az 17 mm olanlar
I. sınıfa girerler. Seçilen bu meyvelerden arta
kalan ancak yinede taze, sağlam, yarasız, lekesiz,
çatlak olmayan meyveler II. sınıfa girerler.
Bunlarda büyüklük aranmaz.
Bu şekilde
seçilen kirazlar, 5 – 10 kg’ lık sepet kutular veya 30 x
50 cm boyutlarında ki tablalara konularak pazara arz
edilir. Ambalaj kaplarının hafif, temiz ve yeni olmaları
gerekir.
Kaynak: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Sitesi
Sayfa Başı
Önceki
Sayfa |