 |
|
Selçukgazi Köyü, verimli toprakları ve ikilimi gereği, çok geniş bir
ürün yelpazesini içinde barındırmaktadır. Köyümüzde şeftaliden
incire, üzümden zeytine, kirazdan eriğe, karpuzdan domatese bir çok
meyve ve sebze yetişmektedir. Ancak, köyümüzde yetişen ürünlerden en
önemlileri siyah incir, şeftali ve zeytindir. Bu 3 ürünün yıllık
üretimi 10.000 tonun üzerindedir. Köyümüzde yetişen ürünlerin
çeşitleri ve yaklaşık üretim kapasiteleri aşağıdaki tabloda
verilmiştir.

KÖYÜMÜZDE
YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLER TABLOSU |
ŞEFTALİ:
|
|
|
Köyümüzde en çok üretilen üründür. 12 farklı
çeşidi yetiştirilmektedir. Bir kısmı
ihracata, büyük bir kısmı ise iç piyasaya
verilmektedir. Yıllık üretim yaklaşık 7000
ton'dur. Yetiştirilen çeşitler; Early Red(Oralet),
Dixired, Cardinal, Redhaven (R1), Glohaven,
Cresthaven, J.H. Hale, Nectared-4, Monreo,
On Numara.
Şeftali
Yetiştiriciliği |
|
 |
|
|
|
|
|
|
SİYAH İNCİR:
|
|
|
Köyümüzün önemli ürünlerindendir. İhracata
ve iç piyasaya verilir. Yıllık üretim
yaklaşık 3000 ton'dur. Ayrıca köyümüzde son
yıllarda marmelat ve reçel yapımına yönelik
olarak da incir alımları yapılmaktadır. Yeni
yetişen bahçelerle birlikte köyün siyah
incir rekoltesi her geçen yıl artmaktadır.
Siyah İncir Yetiştiriciliği |
|
 |
|
|
|
|
ZEYTİN:
|
|
|
Köyümüzde yetişen zeytinler, birinci sınıf
sofralık Gemlik zeytinidir. Zeytinlerin bir
kısmı Marmarabirlik kooperatifi, bir kısmı
serbest tüccarlar, bir kısmı da
kooperatifimiz tarafından alınmaktadır.
Yıllık üretim yaklaşık 2000 ton'dur. Zeytin
de üretimi her geçen yıl artan ürünler
arasındadır.
Zeytin Yetiştiriciliği |
|
 |
|
|
|
|
KİRAZ:
|
|
|
Kiraz üretimi köyümüzde son yıllarda oldukça
önem kazanmıştır. Üretilen kiraz şimdilik iç
piyasaya verilmektedir. Köyümüzün kiraz
rekoltesi çok fazla olmamasına karşın, her
yıl önemli bir artış göstermektedir. Yıllık
üretim yaklaşık
250 ton'dur.
Kiraz ve Vişne Yetiştiriciliği |
|
 |
|
|
|
|
ERİK:
|
|
|
Köyümüzde 6 farklı erik çeşidi
yetiştirilmektedir. Üretilen erikler iç
piyasada değerlendirilmektedir. Yıllık
üretim yaklaşık 300 ton'dur.
|
|
 |
|
|
|
|
AYVA:
|
|
|
Köyümüzde belli miktarda ayva üreticiliği de
yapılmaktadır. Üretilen ayvalar hasat
sonrası belli bir süre muhafaza edildikten
sonra iç piyasada değerlendirilmektedir.
Yıllık üretim yaklaşık 100 ton'dur.
|
|
 |
|
|
|
|
KARPUZ:
|
|
|
Son yıllarda köyümüzde karpuz
yetiştiriciliği oldukça azalmıştır.
Meyveciliğin yaygınlaşması ile beraber
karpuz yetiştirilecek boş arazinin kalmaması
ve meyveciliğin daha cazip olması nedeniyle
karpuz üretimine olan ilgi çok azalmıştır.
Hibrit tohum kullanılarak saksılama
yöntemiyle yapılan karpuz üretimi yıllık
yaklaşık olarak 150 ton'dur.
|
|
 |
|
|
|
|
ARMUT:
|
|
|
Köyümüzde üretimi en az yapılan
meyvelerdendir. 3 farklı armut çeşidinin
üretimi yapılmaktadır. Yıllık üretim
yaklaşık 100 ton'dur.
|
|
 |
|
|
|
|
DOMATES:
|
|
|
Köyümüzde meyveciliğin yaygınlaşması ile
birlikte üretiminin azaldığı ürünlerden biri
de domatestir. Hibrit tohum kullanılarak
çimleme metodu ile yapılan domates
üretiminin yıllık kapasitesi yaklaşık 100
ton'dur.
|
|
 |
|
|
|
Sayfa Başı
Önceki
Sayfa |
|